Is het legaal?

Zijn truffels legaal?


Ja, in Nederland zijn zogenaamde 'magic truffels' of 'psychedelische truffels' volkomen legaal. Het kweken, bezitten en nuttigen van psychedelische truffels is toegestaan.

Psychedelische truffels zijn technisch gezien sclerotia, een soort ondergrondse verdikkingen van de myceliumdraden van bepaalde paddenstoelensoorten, waaronder die uit het Psilocybine geslacht, die de psychedelische stoffen psilocybine en psilocine bevatten.

Hoewel paddo's (magic mushrooms of psychedelische paddenstoelen) in 2008 in Nederland werden verboden onder de opiumwet, werd deze wet niet uitgebreid naar truffels, die dezelfde actieve stoffen bevatten maar technisch gezien verschillen van paddenstoelen.

Psychedelische truffels worden in Nederland in smartshops verkocht of ze zijn online verkrijgbaar. Uiteraard is het deelnemen aan activiteiten zoals het verkeer sterk af te raden en tevens strafbaar als je grotere hoeveelheden (macrodose) psychedelische truffels hebt gebruikt. 


Microdosing is een groeiend fenomeen, maar staat wetenschappelijk nog in de kinderschoenen. Dit betekent ook dat het sociaal (nog) niet altijd geaccepteerd wordt door bepaalde groepen mensen. Hoewel je baas blij zal zijn als je creatiever en geconcentreerder werkt, is het wellicht niet altijd geaccepteerd dat dit komt door het gebruik van psychedelische middelen. Onderzoek daarom voor jezelf de juridische status van microdosen op je werk.